dijous, 14 de febrer del 2008

EL LLIMEROL O CRÒNICA D'UNA RETROBADA


D'en tant en tant entro a xafardejar a l'Encant, la botiga de segona mà que hi ha a Olot.

No és pas que tinguin gaires coses que valguin la pena, però a vegades hi pots trobar disfresses o algun llibre vell, i amb molta sort algun moble destartalat a bon preu.

Sempre faig el mateix recorregut, roba d'home, de dona, vestits de festa (és pot ser tan hortero?), disfresses, els mobles i ja sortint apilonats en lleixes a punt de caure, els llibres.

Hi ha tots els llibres que la gent que fa neteja creu convenient llençar, i que no tenen cap valor. (?). N'hi ha molts de repetits, dos Raices; molts de juvenils tipus Els Set Secrets, edicions de butxaca regalats pels diaris o revistes... una mica de tot. I petites joies.

I no podia trobar una joia que em fes més il.lusió: El Llimerol - Papers d'un Ionqui d'en Lluis Busquets i Grabulosa. Amb la seva portada rosa i les tres taques de sang.

Publicat l'any 1984, jo el devia llegir cap al 85 o el 86, es va convertir en el llibre de referència d'alguns de la colla. Com diu la contraportada, és una crònica novelada a partir d'unes memòries reals d'un jove barceloní entrampat en el món de la droga. Aquest llibre va trascendir precisament pel tema, ja que fins aquells moments, la droga dura quedava lluny de la premsa i la literatura.

Desprès de deixar-lo a tothom, o casi, a algú li devia fer gràcia o mandra, i no l'he tornat a veure.

Peró ara ja el tinc. I el podrè possar al costat dels llibres de records, no perqué literariament siguin molt bons, sinó pel que porten associat d'un temps passat.